maandag 16 juni 2008

8/6 Derde les Boris

Tja, Paul en ik aan de bak. Onze laatste les van Boris en de kans om op CWO2 niveau te komen. Ons wensenlijstje in de auto doorgesproken en na een bak koffie aan de slag. Boris deed (zoals een goede coach betaamd) helemaal niets en wij na goed overleg de haven uit (ging best goed). Direct door naar de Volkeraksluis en richting Hollands Diep. De sluis bleek een makkie (zegt deze schipper) en toen op zeil richting Moerdijkbrug.
Leren reven en de MOB manoeuvre (Man Overboord) om beurten uitgevoerd. De wind was lekker, een mooie 10 knopen en de zon scheen; pracht zeildag!
Paul kreeg op het Holland Diep wat extra zeilles (wat doet de boot als je de traveller van de overloop naar loef zet als je aan de wind vaart) en toen rond lunchtijd de haven van Willemstad in. Zegt de havenmeester “Kruip de oude haven maar in en helemaal achter bij de molen kan je wel langszij liggen”. Getverderrie, aan beide klanten krap 1 meter ruimte en dan de één na de andere boot die zegt “direct te willen vertrekken”. Enfin, straatje gekeerd met 50 cm speling aan beide kanten en de boot even langszij mogen leggen voor 30 minuten lunch. Jaloers naar andere jachten gekeken die moeiteloos op volle kracht ‘even’ aanleggen. Maar "oefening baart kunst'' zegt Boris, dus maar veel oefenen.

Weer het water op, de sluis door en nog even geoefend. Als mijn laatste oefening de boot achteruit in een smalle box gelegd (ik maak steeds minder fouten) en toen Paul aan het roer voor het aanleggen in de eigen box. Mooi vastgelegd en weg naar Rotterdam om Boris weg te brengen en David in Vlaardingen op te halen van zijn eerste zeilles.
‘s Avonds na het eten in Den Haag met z'n vieren terug aan boord en laat onder zeil.

Geen opmerkingen: